Babka drożdżowa

Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki tortowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki oleju

Babka drożdżowa

Sekret babki drożdżowej z tego przepisu to dobrze wyrobione ciasto, które jest lekkie jak chmurka. Polecam robić w Wielką Sobotę by ciasto zachowało odpowiednią świeżość.

Wykonanie:

Świeże drożdże rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru. Zostawiamy na 5-10 min do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka oraz żółtka lekko roztrzepujemy. Masło, jajka, ciepłe mleko oraz wyrośnięty zaczyn wlewamy do mąki. Dobrze mieszamy najlepiej dużą łyżką drewnianą. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 min.

Po tym czasie zagniatamy ciasto, stopniowo wlewając olej. Wyrabianie powinno trwać około 20 min. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min.

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i osuszamy. Oprószamy w mące. Do ciasta dodajemy rodzynki i chwilę wyrabiamy.

Formę babkową z kominem smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, a nadmiar strzepujemy.

Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Skórka z góry powinna być dobrze zarumieniona. Jeśli będzie za mocno się przypiekać można przykryć w trakcie pieczenia folią aluminiową.

Upieczoną zostawiamy w formie na 15 min po czym lekko wyciągamy. Oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *