Składniki:
Ciasto
- 500 g mąki tortowej
- 50 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 125 g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki oleju
Babka drożdżowa
Sekret babki drożdżowej z tego przepisu to dobrze wyrobione ciasto, które jest lekkie jak chmurka. Polecam robić w Wielką Sobotę by ciasto zachowało odpowiednią świeżość.
Wykonanie:
Świeże drożdże rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru. Zostawiamy na 5-10 min do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka oraz żółtka lekko roztrzepujemy. Masło, jajka, ciepłe mleko oraz wyrośnięty zaczyn wlewamy do mąki. Dobrze mieszamy najlepiej dużą łyżką drewnianą. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 min.
Po tym czasie zagniatamy ciasto, stopniowo wlewając olej. Wyrabianie powinno trwać około 20 min. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i osuszamy. Oprószamy w mące. Do ciasta dodajemy rodzynki i chwilę wyrabiamy.
Formę babkową z kominem smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, a nadmiar strzepujemy.
Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Skórka z góry powinna być dobrze zarumieniona. Jeśli będzie za mocno się przypiekać można przykryć w trakcie pieczenia folią aluminiową.
Upieczoną zostawiamy w formie na 15 min po czym lekko wyciągamy. Oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Komentarzy