Składniki:
- 300 g mleka w proszku
- 170 g masła
- 50 g białej czekolady
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka lub wody
- 250 g herbatników maślanych, kakaowych
- 1/2 szklanki żurawiny
- ok. 100 g moreli, grubo posiekanych
- ok 100 g śliwek suszonych, grubo posiekanych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, grubo posiekanych
- 1/2 szklanki orzechów np. nerkowca, grubo posiekanych
Biały blok czekoladowy
Biały blok czekoladowy to smaki dzieciństwa… jeden kawałek na pewno przywoła Wasze wspomnienia. Można również zrobić w wersji z kakao. Blok najlepiej wykonać 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Herbatniki miękną, masa tężeje i ładnie daje się pokroić. Bakalie kroimy na duże kawałeczki.
Wykonanie:
Formę o wym. około 12 x 24 cm silikonową lub zwykłą wykładamy folią bądź papierem do pieczenia. Masło przekładamy do rondelka razem z czekoladą, wlewamy wodę lub mleko i dodajemy cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zostawiamy do lekkiego wystudzenia, następnie dodajemy do mleka w proszku i energicznie mieszamy. Na koniec mieszamy z bakaliami oraz kawałkami herbatników. Masę wykładamy do foremki, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na cała noc lub kilka godzin. Kroimy ostrym nożem na kawałki.
Komentarzy