Składniki:
Masa kokosowa
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 1 szklanka cukru
- 100 g wiórków kokosowych + garść do posypania ciasta
- 200 g miękkiego masła
Masa śmietankowa
- 500 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- kilka kropel aromatu waniliowego
Dodatkowo
- 5 bananów
- 200 g herbatników
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 2 galaretki cytrynowe
Ciasto bananowo-kokosowe bez pieczenia
Pyszne ciasto z bananami, masą kokosową i galaretką. Całość smakuje rewelacyjnie, nie wymaga pieczenia. Podstawą są herbatniki, a wierzch wieńczy warstwa bitej śmietany. Koniecznie spróbujcie!
Wykonanie:
Masa kokosowa
Mleko, cukier i wiórki kokosowe gotować na małym ogniu ok 30 minut często mieszając aby się nie przypaliło. Ostudzić. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch, cały czas miksując dodawać po łyżce masy kokosowej.
Dno i boki foremki (21x24cm) wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć warstwę herbatników, masę kokosową i znów herbatniki. Obrane banany przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na herbatnikach. Zalać tężejącą galaretka cytrynową. Odstawić do lodówki do stężenia.
Masa śmietankowa
Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Lekko podgrzewać do rozpuszczenia. Zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, aromat waniliowy i letnią żelatynę. Masę wyłożyć na galaretkę, posypać startą czekoladą i wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Komentarzy