Dakłas

Składniki:

Ciasto czekoladowe (tortownica o średnicy 23cm)

  • 100 g masła
  • 125 ml wody
  • 115 g mąki
  • 20 g kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 50 g brązowego cukru
  • 60 g białego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem dacquoise

  • 780 g serka mascarpone
  • 180 ml śmietanki 36%
  • 1/2 opakowania masy kajmakowej
  • 80 orzechów włoskich
  • 80 g daktyli

Beza

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąkli ziemniaczanej
  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli

Ciasto Dakłas

Ciasto Dakłas to hit internetu ostatnich dni, ja też postanowiłam wypróbować.. co tu dużo mówić, nie zawiodłam się.  Spód to mocno czekoladowe ciasto, następnie gruba warstwa kremu wypełnionego dużą ilością orzechów i daktyli połączona z kajmakiem, a wierzch wieńczy chrupka beza. Polecam!

Wykonanie:

Ciasto czekoladowe

W niewielkim garnuszku zagotować wodę. Dodać pokrojone masło. Podgrzewać do rozpuszczenia masła. Wsypać kakao, kawę i cukry. Wymieszać do powstania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Jajko ubić. Powoli wlewać do mieszanki kakaowej cały czas mieszając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Całość dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do formy. Przed upieczeniem będzie dość płynne, a warstwa cienka. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem ok. 10 minut. Ciasto wyjąć i wystudzić.

Beza

Białka ze szczyptą soli umieścić w misie miksera. Ubijać do powstania piany (nie musi być sztywna). Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Mikser wyłączyć. Dodać posiekane orzechy i delikatnie wymieszać szpatułką. Tortownicę, w której pieczone było ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać bezę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 140 C przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 100 C i piec kolejne 30 minut. Studzić w wyłączonym piekarniku.

Krem dacquosie

W misie miksera umieścić mascarpone i śmietankę. Ubijać na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu. Obroty zmniejszyć i w dwóch turach dodać kajmak. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Mikser wyłączyć. Orzechy i daktyle dość drobno posiekać. Dodać do masy i wymieszać. Ciasto odwrócić do góry spodem. Wyłożyć na nie krem i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch wyłożyć bezę. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Przechowywać w lodówce. Aby beza nie zmiękła nie zamykam ciasta w szczelnym pojemniku, przykrywam tylko wierzch folią aluminiową.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *