Składniki:
Ciasto biszkoptowe
- 6 jajek
- 1 cukier waniliowy
- 250 g drobnego cukru do wypieków (szklanka)
- 250 g mąki tortowej + 1 łyżka
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Masa śmietanowa
- 860 ml śmietanki kremówki 30%
- w opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
Dodatkowo
- 250 ml ajerkoniaku (użyłam słony karmel Bocian)
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 czekolada gorzka
Ciasto z ajerkoniakiem
Ciasto biszkoptowe przełożone bitą śmietaną i nasączone dużą ilością ajerkoniaku. Wybrałam ajerkoniak o smaku słonego karmelu. Polecam na rodzinne przyjęcie czy zbilżające się święto Dnia Kobiet.
Wykonanie:
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z odrobiną soli, następnie dodać cukier i cukier waniliowy i jeszcze ubijać, potem dokładamy żółtka. Pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia
Podzielić ciasto na 2 części ,do jednej dodać kakao, a do drugiej płaską łyżkę mąki. Pieczemy ciasta jednocześnie na funkcji góra-dół w 180 stopniach, w blaszkach 25×40 cm, około 15-20 min (ja upiekłam ciasta osobno i podzieliłam składniki na pół).
Masa śmietanowa
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, rozpuszczoną w 4-5 łyżkach wrzącej wody. Dzielimy śmietanę na pół, do jednej części dodajemy kawę rozpuszczalną, rozpuszczoną w łyżce przegotowanej wody.
Przełożenie ciasta
Blaszkę po pieczeniu ciasta wykładamy folią lub pergaminem i wkładamy ciemne ciasto, na to wykładamy połowę masy śmietanowej z kawą. Kładziemy jasne ciasto i nasączamy dokładnie ajerkoniakiem, następnie wykładamy jasną masę śmietanową, dokładnie rozprowadzamy nożem, ścieramy czekoladę i posypujemy wierzch.
Smacznego!
Komentarzy