Składniki:
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 180 g cukru
- 340 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 ml oleju
- 500 g borówek amerykańskich
- 2 czekolady - mleczna i gorzka
Ciasto z borówkami
Spam borówkowy się nie kończy, w dzisiejszym wpisie mam dla Was ciasto borówkowe najprostsze na świecie i na pewno każdemu wyjdzie, a jak smakuje sami oceńcie. Polecam!
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Lekko zmniejszyć obroty miksera i dodawać do masy po jednym żółtku. Do całości przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy partiami olej i borówki. Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej keksówki 35cm x 12cm x 8cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 70-80 min, najlepiej kontrolując patyczkiem. Po ostudzeniu w kąpieli wodnej rozpuścić 2 tabliczki czekolady i ozdobić wierzch ciasta.
Komentarzy