Składniki:
Biszkopt jasny
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki Szymanowskiej typ 480
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenie biszkoptu
- sok z pół cytryny
- 1/4 szklanki wody
Lemon curd
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 80 g masła
- skórka otarta z dwóch cytryn
- sok z dwóch dużych cytryn
- herbatniki (I warstwa)
Masa serowa
- 1 kg sera z wiaderka
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- herbatniki (II warstwa)
Masa śmietanowa
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 opakowania śmietan fix'u
- 80 g orzechów makadamia
Deoracja
- 12 sztuk bezików
- 20 g orzechów makadamia
Cytrynowiec
Cytrynowiec to idealne ciasto na upalne dni. Lekkie i orzeźwiające. Składa się z biszkoptu, mocno cytrynowego kremu lemon curd, dwóch warstw herbatników, masy serowej i śmietanowej. Całość zwieńczona słodkim bezikiem.
Przy realizacji tego przepisu miałam okazję wykorzystać produkty marki Polskie Młyny. W biszkopcie użyłam Mąki Szymanowskiej uniwersalnej, która sprawdziła się idealnie. Zachęcam do zapoznania się z ofertą sklepu, w której znajdziecie gotowe mieszanki jak i różne rodzaje mąki, które na pewno znajdą miejsce w Twojej kuchni.
Wykonanie:
Biszkopt jasny
Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach (35cm x 25 cm). Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 min, do suchego patyczka. Biszkopt po ostudzeniu nasączamy sokiem z cytryny i wodą.
Leom curd
Cytryny sparzyć i wyszorować, metalową miskę ustawiam na garnku z wodą (tak zwana kąpiel wodna). Garnek z wodą napełniam do połowy. Wbijam całe jaja plus żółtka i cukier i mieszam porządnie rózgą. Dodaję masło, sok z cytryny i skórkę.
Podgrzewam na najmniejszym ogniu. Mieszam dość długo, do zagęszczenia, aby odparował zapach masła i żółtek. Krem przekładamy na wystudzony biszkopt, a następnie układamy warstwę herbatników.
Masa serowa
Galaretki zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy do lekkiego stężenia. Ser i cukier mieszamy za pomocą miksera. Gdy galaretka zacznie tężeć, wlewamy ją stopniowo do sera. Po każdym dodaniu dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na warstwę herbatników (już podczas wylewania masa powinna być stabilna). Przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Masa śmietanowa
Do misy miksera dodajemy śmietankę kremówkę i serek mascarpone. Ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan – fix’y i pokrojone orzechy makadamia.
Dekoracja
Na masie śmietanowej układamy beziki i posypujemy orzechami makadamia. Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Komentarzy