Deser truskawkowy à la tiramisu

Składniki:

  • 500 g świeżych truskawek
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 15 sztuk podłużnych biszkoptów (Lady fingers)
  • 150 ml ostudzonej kawy
  • 4 łyżeczki likieru Amaretto

Deser truskawkowy à la tiramisu

Dzisiaj Dzień Dziecka dlatego przychodzę do Was z szybkim pomysłem na deser! Sezon truskawkowy już otwarty, więc to najlepszy moment by korzystać ze świeżych truskawek. Koniecznie spróbujcie takiej wersji tiramisu!

Wykonanie:

Przygotować krem: mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać 2 łyżki cukru pudru oraz serek mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem.

Truskawki umyć i usunąć szypułki, kilka odłożyć (ok. 8 truskawek) do pokrojenia na górę deseru, resztę zmiksować w blenderze kielichowym (lub za pomocą ręcznego) na jednolity mus. Jeżeli truskawki nie są wystarczająco słodkie, mus można dosłodzić np. 1 łyżką cukru pudru.

Następnie biszkopty namaczać w kawie z likierem Amaretto i układać po dwa na dnie każdej szklanki.

Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu, następnie 3-4 łyżki musu truskawkowego. Przełożyć warstwą 2 namoczonych biszkoptów, zakończyć dwiema łyżkami kremu i udekorować pokrojonymi truskawkami oraz listkami mięty.

Przygotowany deser schłodzić w lodówce przez min. 2 h.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *