Składniki:
Masa czekoladowo-orzechowa
- 200 g masła
- 1 szklanka mleka w proszku (250 g)
- 300 g kremu Nutella
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów (laskowe, włoskie, arachidowe)
Masa mleczna
- 250 ml mleka
- 2,5 szklanki mleka w proszku
- 0,5 szklanki cukru
- 200 g masła
Polewa czekoladowa
- 100 g czekolady mlecznej
- pół łyżki ciemnego kakao
- 25 g masła
- 4 łyżki mleka
Dodatkowo
- 400 g herbatników maślanych
- orzechy do posypania ciasta
Knoppers
Kolejne ciasto, które zagości na blogu to Knoppers. Bazą tego ciasta jest mleko w proszku. Masa czekoladowa i mleczna są bardzo stabilne. Przygotowanie całości nie zajmie więcej niż 30 min.
Wykonanie:
Masa czekoladowo-orzechowa
Masło ucieramy na uch, dodajemy do niego krem czekoladowy i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy łyżkę kakao, szklankę mleka w proszku i 1,5 szklanki posiekanych orzechów. Wszystko miksujemy Masa jest bardzo gęsta, chwilkę ją trzeba pomiksować. Blaszkę (24 cm x 35cm) wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie pierwszą warstwę herbatników. Jeśli chcecie by herbatniki były mięciutkie polecam je namaczać w mleku ja tego nie robiłam, więc moje były lekko chrupkie, ale z czasem zmiękły.
Na herbatniki wykładamy masę, rozsmarowujemy ją delikatnie, tak by herbatniki się nie podnosiły. Na masę dajemy drugą warstwę herbatników.
Masa mleczna
W garnku zagotowujemy 250ml mleka i pół szklanki cukru-studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy wciąż miksując ostudzone mleko z cukrem, następnie dodajemy mleko w proszku, wszystko miksujemy. Masa uzyska piękną, gładką konsystencję. Masę mleczną wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i układamy trzecią warstwę herbatników.
Polewa czekoladowa
Składniki na polewę dajemy do miski i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Polewamy ciasto, ja dodatkowo posypałam orzechami. Ciasto powinno postać w lodówce kilkanaście godzin, by wszystko namiękło.
Komentarzy