Składniki:
Biszkopt
- 4 jajka wielkości L
- szczypta soli
- 100 g drobnego cukru
- 90 g mąki pszennej
- 35 g ciemnego kakao
Nasączenie biszkoptu
- 125 ml rumu / kawy
Składniki na krem czekoladowy
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 180 ml mleka
- 350 g masła
- 1 niepełna szklanka cukru pudru
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub wódki
- 3 łyżki zmielonej kawy
- 300 g suchych bezików
Dodatkowo
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka mielonej kawy
- kakao do dekoracji
Kostka hiszpańska
Kostka hiszpańska to z pozoru wydający się bardzo słodki deser, jednak przez warstwę dżemu z czarnej porzeczki słodycz jest mocno wyważona. Masa czekoladowa z bezikami, to rozpływająca się w ustach rozkosz i lekkim chrupnięciem pod zębami. Wierzch ciasta okrywa masa śmietankowa. Warstwy tworzą idealną kompozycję smaków, polecam!
Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubić ze szczyptą soli a sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, po jednej łyżce, cały czas ubijając. Następnie dodać żółtka i przesianą mąkę wraz z kakao, wymieszać szpatułką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy (25 cm x 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni na termoobiegu przez około 20 minut – do tzw. suchego patyczka. Biszkopt można upuścić z wysokości 30 cm na podłogę by pozostał równy. Wystudzić.
Krem czekoladowy
Mleko podgrzać do wrzenia i zdjąć z ognia. Dodać czekolady i wymieszać, tak aby się rozpuściły. Delikatnie je przestudzić, zachowując nadal płynną konsystencję. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodać ekstrakt i mieloną kawę. Stopniowo do masy dodawać masę czekoladową, cały czas miksując. Na koniec dodać beziki i delikatnie wymieszać.
Gotowy biszkopt nasączyć rumem. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki, a następnie kremem czekoladowym z bezami. Wyrównać i schłodzić chwilę w lodówce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i kawą do powstania kremu. Masę przełożyć na wierzch ciasta i ponownie schłodzić. Przed podaniem wiech oprószyć kakao.
Komentarzy