Składniki:
Biszkopt
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki mleka
Poncz
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 kieliszek wódki
- 1/2 l wody
Dodatkowo
- paczka biszkoptów
- puszka masy krówkowej - o smaku kukułki
- polewa czekoladowa
Kukułka
Trochę zabawy, ale efekt gwarantowany! Warto pokusić się i je przygotować, pyszne biszkoptowe ciasto, z kremem śmietanowym i ponczem czekoladowo – procentowym, pychota, gorąco polecam 🙂
Wykonanie:
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąki, proszek i kakao. Wykładamy na blaszkę (moja ma wymiary 23,5 cm na 35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy.
Masa:
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem, a następnie mieszamy z żelatyną ( ja zawsze dodaję łyżkę śmietany do żelatyny, mieszam dokładnie, potem robię tak jeszcze z 2-3 łyżkami śmietany i dopiero tak rozmieszaną żelatynę wlewam do pozostałej śmietany).
Poncz:
Zaparzamy kawę, a gdy przestygnie wlewamy do niej alkohol. Można dodać więcej lub mniej wg. uznania.
Złożenie ciasta:
Biszkopt kroimy na pół. Jedną połowę nasączamy delikatnie ponczem, a następnie wykładamy 2/3 śmietany. Biszkopty moczymy w ponczu i układamy równą warstwą na śmietanie. Na biszkoptach rozsmarowujemy masę kukułkową i przykrywamy druga częścią biszkoptu. Na jego wierzchu rozsmarowujemy pozostałą śmietanę i polewamy polewą. Przechowujemy w lodówce. Moim zdaniem ciasto było najlepsze na 3 dzień, kiedy smaki już się ładnie przegryzły.
megii013
Jest pyszna, też ją robię))