Składniki:
Makowiec
- 250 g suchego maku
- 500 ml gorącego mleka
- 6 jajek
- 6 czubatych łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 200 g cukru pudru
- orzechy włoskie wg uznania
- suszona żurawina wg uznania
- rodzynki wg uznania
Polewa czekoladowa
- 100 ml śmietanki 30%
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- posypka cukrowa do dekoracji
- skórka z pomarańczy
Makowiec japoński
Makowiec z jabłkami, zwany inaczej makowcem japońskim, to ciasto składające się wyłącznie z masy makowej. Masa makowa zawiera starte jabłka, co wpływa na wilgotność wypieku. W tym przepisie nie znajdziecie też mąki, zastępuje ją kasza manna, która świetnie pochłania nadmiar soku z jabłek i sprawia, że makowiec jest zwarty, nie kruszy się. Jeśli dorzucicie do niego ulubione bakalie, a wierzch zwieńczycie polewą czekoladową, uzyskacie pyszne ciasto z makiem, które pokocha cała rodzina. Polecam!
Wykonanie:
Makowiec
Mak zalać w garnuszku gorącym mlekiem, lekko podgotować i odstawić pod przykryciem do napęcznienia na ok. 40 minut. Następnie odsączyć nadmiar mleka na drobnym sicie. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. W międzyczasie w drugiej misie oddzielić białka od żółtek i ubić pianę. Do masy maślanej dodawać stopniowo żółtka, po każdym miksując masę do wrobienia się żółtka – dodać skórkę pomarańczową, kaszę mannę, zmielony mak oraz proszek do pieczenia, składniki dobrze wymieszać. Na koniec dodajemy starte jabłka, bakalie i pianę z białek. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do około 170-180 stopni przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Polewa czekoladowa
Śmietankę lekko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, dodajemy cukier, zdejmujemy z palnika i wrzucamy połamaną czekoladę. Tak przygotowaną polewę wykładamy na ostudzone ciasto.
Komentarzy