Marlenka

Składniki:

Ciasto miodowe

  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu
  • 120 g masła
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 250 g cukru pudru
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 jajka

Masa budyniowa

  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
  • 250 g miękkiego masła
  • 1/2 puszki masy krówkowej (200 g)

Posypka

  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g gorzkiej czekolady, startej
  • pokruszone resztki ciasta miodowego

Marlenka

Wysoki przekładaniec składający się z sześciu miodowych płatów ciasta i sześciu warstw kremu. To właśnie Marlenka. Ciasto dość pracochłonne, ale zarówno efekt wizualny jak i smakowy jest powalający! Zapraszam na przepis!

Wykonanie:

Ciasto miodowe

Sodę oczyszczoną rozpuścić w occie. Masło rozpuścić w garnuszku, dodać miód oraz cukier puder i cały czas mieszając gotować, aż masa stanie się jasno- żółta. Następnie wlać rozpuszczoną sodę i ciągle mieszać. Gdy masa zabarwi się na pomarańczowo, zdjąć garnuszek z ognia i odstawić na 2-3 minutki do przestygnięcia, co jakiś czas mieszając.

Po tym czasie do masy dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksując, aż składniki się połączą. Na tym etapie masa momentalnie twardnieje, dlatego trzeba pracować z nią bardzo szybko! Po dodaniu jajek wsypać mąkę i dalej miksować. Gdy masa będzie tak gęsta, że mikser odmówi posłuszeństwa, przełożyć ją na blat i zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, miękkiego ciasta.

Tak przygotowane ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą część cieniutko rozwałkować na poprószonym mąką kawałku papieru do pieczenia o rozmiarze dużej blachy z piekarnika. Płaty ciasta należy rozwałkować na prostokąt, nie musi być równy, gdyż po upieczeniu i tak będziemy go wyrównywać. Moje płaty miały rozmiar 25×20 cm. Gdy pracujemy z jedną częścią, pozostałe części powinny być przykryte, np. miską, by nie wysychały.

Płaty piec po kolei w 180 ° C przez ok. 5-7 minutek, aż ładnie się zarumienią. Każdy blat tuż po wyjęciu z piekarnika należy przyciąć ostrym nożem tak, by wszystkie 6 płatów ciasta było jednakowej wielkości. Nie należy ściągać ciast z papieru do pieczenia- można to zrobić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Resztki, które zostaną po odkrojeniu brzegów pokruszyć, np. za pomocą wałka.

Masa budyniowa

Budyń ugotować jak zaleca się na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość mleka do 400 ml i dodając 2 łyżki cukru. Ugotowany odstawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć do puszystości, następnie dodać masę krówkową, a po niej stopniowo budyń, za każdym razem dokładnie miksować. Krem powinien być puszysty i jednolity.

Posypka

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.

Ostudzone miodowe płaty ciasta przełożyć masą budyniową. Górny płat również wysmarować kremem i dodatkowo posypać posypką. Marlenkę schłodzić całą noc, by miodowe blaty zmiękły. Ciasto najlepiej smakuję 2-3 dni po upieczeniu. Smacznego!

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *