Składniki:
Ciasto kruche
- 2 szklanki mąki pszennej (170 g każda)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 100 g miękkiego masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
Pianka
- 3 białka
- 150 g cukru
Dodatkowo
- 200 g dżemu malinowego
- 150-200 g orzechów włoskich
- płatki migdałów do posypania
- tabliczka mlecznej czekolady
Mazurek
Rewelacyjny przepis na zbliżającą się Wielkanoc. Proste, ale pyszne ciasto, które zasmakuje każdemu! Przepis pochodzi z IG https://www.instagram.com/p/CMM6TPyFP6v/ Polecam!
Wykonanie:
Ciasto kruche
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i masło zagniatamy na gładą kulę. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę, dalej zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 190stpni z opcją góra-dół. Blachę o wymiarach 35cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie całe ciasto rozwałkowujemy. Pieczemy ok. 20-25 min.
Pianka
10 minut przed końcem pieczenia ubijamy pianę z białek. Następnie dodajemy po 1 łyżce cukru, tak aby była sztywna i lśniąca. Po upieczeniu ciasta kruchego, zmniejszamy moc piekarnika do 170 stopni.
Złożenie ciasta
Kruchy spód mazurka smarujemy dżemem malinowym. Następnie tworzymy warstwę z orzechów włoskich i przykrywamy sztywną pianką. Wierzch posypujemy płatkami migdałów i pieczemy na najniższej półce w piekarniku do momentu zarumienienia migdałów. Po upieczeniu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą deserową.
Komentarzy