Mazurek

Składniki:

Ciasto kruche

  • 2 szklanki mąki pszennej (170 g każda)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany

Pianka

  • 3 białka
  • 150 g cukru

Dodatkowo

  • 200 g dżemu malinowego
  • 150-200 g orzechów włoskich
  • płatki migdałów do posypania
  • tabliczka mlecznej czekolady

Mazurek

Rewelacyjny przepis na zbliżającą się Wielkanoc. Proste, ale pyszne ciasto, które zasmakuje każdemu! Przepis pochodzi z IG https://www.instagram.com/p/CMM6TPyFP6v/ Polecam!

Wykonanie:

Ciasto kruche

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i masło zagniatamy na gładą kulę. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę, dalej zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 190stpni z opcją góra-dół. Blachę o wymiarach 35cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie całe ciasto rozwałkowujemy. Pieczemy ok. 20-25 min.

Pianka

10 minut przed końcem pieczenia ubijamy pianę z białek. Następnie dodajemy po 1 łyżce cukru, tak aby była sztywna i lśniąca. Po upieczeniu ciasta kruchego, zmniejszamy moc piekarnika do 170 stopni.

Złożenie ciasta

Kruchy spód mazurka smarujemy dżemem malinowym. Następnie tworzymy warstwę z orzechów włoskich i przykrywamy sztywną pianką. Wierzch posypujemy płatkami migdałów i pieczemy na najniższej półce w piekarniku do momentu zarumienienia migdałów. Po upieczeniu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą deserową.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *