Składniki:
Spód (składniki na 12 mini deserków o pojemności 120 ml)
- opakowanie ciastek owsianych
Warstwa truskawkowa / mango
- 1 galaretka o smaku truskawkowym /mango
- 300 ml wody
- 200 g truskawek / mango (lepiej mrożone)
Warstwa śmietanowa
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g serka mascarpone
Dodatkowo
- 50 g małych bezików
- 1 łyżka płatków migdałowych
Mini deserki – truskawkowa/mango chmurka
Popularne i lubiane mini deserki, najczęściej przygotowywane na słodki stół. U mnie w wersji z truskawkami i mango. Efektowny i szybki pomysł na deser do popołudniowej kawy. Polecam!
Wykonanie:
Spód
Do każdego pojemniczka na spód kruszymy jedno ciastko.
Warstwa truskawkowa / mango
Galaretkę rozpuszczamy i dodajemy zamarznięte owoce, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Lekko stężałą galaretkę nakładamy do pojemniczków na ciasteczkową warstwę i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Warstwa śmietanowa
Do misy miksera wlewamy śmietanę i serek mascarpone, całość ubijamy na sztywny krem. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy, Masę nakładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką i wyciskamy na stężałą galaretkę. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zarumienienia. Wierzch deserków ozdabiamy pokruszonymi bezami i płatkami migdałowymi (najlepiej tuż przed podanie by bezy nie zmiękły). Deser chłodzimy w lodówce przez minimum 2h.
Komentarzy