Składniki:
Biszkopt orzechowy
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 5 dag mielonych orzechów włoskich
- 5 dag siekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kawowa
- 600 ml mleka
- 3 żółtka
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki cukru do smaku
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 kostki masła
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- alkohol do smaku
Dodatkowo
- paczka krakersów
- puszka kajmaku
- delicje (duże opakowanie)
Orzechowa delicja
Kolejne ciasto przekładane z dodatkiem gotowych ciastek delicji. Smakuje wybornie, nie za słodkie przełamane nutą kawy. Wygląda dość ciekawie i na pewno przypadnie do gustu wielbicielom orzechów i kawy. Idealne na rodzinne przyjęcie czy urodziny.
Wykonanie:
Biszkopt orzechowy
Żółtka oddzielamy od białek. Oddzielone białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Do ubitej masy dokładamy wymieszane ze sobą mąkę, proszek i orzechy, Wlewamy olej. Delikatnie mieszamy całość. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach. W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt lub podwajamy porcję i przecinamy na dwa blaty – wtedy również dłużej pieczemy biszkopt (ok. 40 min).
Masa kawowa
Połowę mleka gotujemy z cukrem, resztę mieszamy z mąką, budyniem i żółtkami. Gotujemy budyń i studzimy. Rozpuszczamy kawę w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy budyń, a na koniec kawę. Przyprawiamy smak alkoholem.
Przełożenie ciasta
- biszkopt orzechowy
- połowa kajmaku
- krakersy
- połowa masy
- delicje
- połowa masy
- biszkopt orzechowy
- kajmak
- iiii… do lodówki na całą noc! 🙂
Komentarzy