Składniki:
Zaczyn
- 25 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżki cukru
- 25 ml ciepłego mleka
Składniki na ciasto
- 550 g mąki tortowej typ 550
- 7 żółtek
- 75 g cukru
- szczypta soli
- 80 g roztopionego masła
- 230 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Pączki z przepisu Sugarlady
Tłusty Czwartek już niebawem, więc pora na sprawdzony przepis na pączki! Bez dwóch zdań jest to przepis od Sugarlady! Autorka nagrała film instruktażowy na YouTube, polecam!
Wykonanie:
Rozpoczynamy od zaczynu – podgrzewamy mleko, kruszymy drożdże i dodajemy cukier. W międzyczasie w rondelku topimy masło i studzimy.
Przesiewamy do miski mąkę. Dodajemy do drożdży ciepłe mleko (6 łyżek), całość mieszamy i wlewamy do zagłębienia w mące. Zaczyn odstawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką.
W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem. Całość ubijamy przez około 10 minut na pulchną, puszystą masę. Do miski z mąką i zaczynem dodajemy ubite żółta, następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, szczyptę soli, spirytus i resztę letniego mleka. Ciasto wyrabiamy hakiem przez około 10 minut. Dodajemy na koniec wolnym strumieniem roztopione masło i wyrabiamy kolejne 7 minut. Po tym czasie ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Kiedy mamy dobrze wyrośnięte ciasto musimy je odgazować – uderzamy pięścią w środek i wykładamy całość na blat podsypany mąką. Chwile wyrabiamy i odmierzamy kulki o wadze ok. 60 g. Wyrabiamy pączki, a następnie spłaszczamy go ręką (powstają płaskie placki). Odstawiamy pączki do ponownego wyrośnięcia – 30 min.
Nagrzewamy olej do temperatury 175 stopni. Wrzucamy pączki na olej i smażymy 2 min z jednej strony. Następnie nadziewamy ciepłe pączki konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego. Posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.
Komentarzy