Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 8 żółtek
- 3 białka
- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki kakao
- 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2,5 łyżki przyprawy do piernika
- 250 g masła
- 400 g miodu
Pierniczki alpejskie
Idealny przepis na pulchniutkie i mięciutkie pierniczki świąteczne. Mogą być nadziewane, ale są tak pyszne, że nawet bez nadzienia smakują obłędnie.
To obowiązkowy przepis na Święta Bożego Narodzenia. Polecam!
Wykonanie:
Dzień przed pieczeniem
Wymieszaj kakao i mąkę w dużej misce. Do garnka wlej miód i dodaj przyprawę do piernika. Zagotuj.
Dodaj do garnka masło, wymieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
Śmietanę przełóż do wysokiego naczynia. Wsyp sodę i wymieszaj. Śmietana po czasie zwiększy swoją objętość.
W kolejnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana. Dodaj żółtka i zmiksuj. Masę jajeczną wlej do mąki i delikatnie wymieszaj. Dodaj miód i również wymieszaj. Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj.
Ciasto będzie dość rzadkie. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i wstaw na 24 godziny do lodówki. Dzięki temu ciasto zgęstnieje.
Dzień pieczenia
Dużą łyżką oddziel część ciasta i uformuj z niego placek na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkuj na grubość ok. 5 mm (grubsze są zdecydowanie smaczniejsze) i wykrawaj foremkami. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 7-9 minut. Powtórz ze wszystkimi partiami ciasta.
Wystudzone pierniczki udekoruj lukrem lub polewą czekoladową.
Źródło: Natalerzu.pl
Komentarzy