Składniki:
Spód z maku
- 15 dag mąki
- 15 dag mąki
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru
Masa
- 1 margaryna
- 3 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 2 budynie śmietankowe (ugotowane w 1/2 l mleka )
Dodatkowo
- herbatniki ok. 30 sztuk (w zależności od blaszki)
Pijak
Ciasto pochodzące z zapisków babci. Z nutą alkoholu, więc na pewno tylko dla dorosłych. Dość specyficzne w połączeniu kokosu i maku, ale delikatne i smaczne. Ciasto nie jest zbyt wysokie, wiec wskazanie do tego aby wykonać je na małej blaszce.
Wykonanie:
Spód z maku
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę. Wsypać mak (suchy, nie mielony, nie parzony) i kokos. Wymieszać.
Masa
Utrzeć margarynę z cukrem, dodawać żółtka a następnie wystudzony budyń. Masę wyłożyć na placek, na górze układać herbatniki namaczane w wódce lub owoce i galaretkę. Na herbatniki przygotować polewę.
Komentarzy