PIJAK

Składniki:

Spód z maku

  • 15 dag mąki
  • 15 dag mąki
  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru

Masa

  • 1 margaryna
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe (ugotowane w 1/2 l mleka )

Dodatkowo

  • herbatniki ok. 30 sztuk (w zależności od blaszki)

Pijak

Ciasto pochodzące z zapisków babci. Z nutą alkoholu, więc na pewno tylko dla dorosłych. Dość specyficzne w połączeniu kokosu i maku, ale delikatne i smaczne. Ciasto nie jest zbyt wysokie, wiec wskazanie do tego aby wykonać je na małej blaszce.

Wykonanie:

Spód z maku

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę. Wsypać mak (suchy, nie mielony, nie parzony) i kokos. Wymieszać.

Masa

Utrzeć margarynę z cukrem, dodawać żółtka a następnie wystudzony budyń. Masę wyłożyć na placek, na górze układać herbatniki namaczane w wódce lub owoce i galaretkę. Na herbatniki przygotować polewę.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *