Borówkowa chmurka
Jedno z moich ulubionych ciast – sprawdzi się na rodzinnej imprezie czy niedzielnej kawie. Chyba nikomu nie trzeba przedstawiać – borówkowa chmurka 🙂 Zapraszam po przepis.
Jedno z moich ulubionych ciast – sprawdzi się na rodzinnej imprezie czy niedzielnej kawie. Chyba nikomu nie trzeba przedstawiać – borówkowa chmurka 🙂 Zapraszam po przepis.
Jesień nieodłącznie kojarzy mi się z jabłkami, a co za tym idzie dziś częstuje przepisem na pyszną szarlotkę z bezą. Spód ciasta jest prawie kruchy, bo z dodatkiem śmietany – otulony warstwą podsmażonych jabłek i puszystą bezą. Wierzch ciasta zdobi dekoracyjna kratka.
Najprostsze i błyskawiczne do zrobienia ciasto ze śliwkami i budyniową pianką! Kruchy spód przykryty warstwą owoców, bezą i kruszonką ze startego ciasta. Polecam!
Mini pavlova z kremem na bazie śmietanki i mascarpone to deser, który rewelacyjnie smakuje, cudnie się prezentuje, ale również wymaga od wykonującego staranności i cierpliwości. Życzę udanych wypieków!
Cytrynowiec to idealne ciasto na upalne dni. Lekkie i orzeźwiające. Składa się z biszkoptu, mocno cytrynowego kremu lemon curd, dwóch warstw herbatników, masy serowej i śmietanowej. Całość zwieńczona słodkim bezikiem. Przy realizacji tego przepisu miałam okazję wykorzystać produkty marki Polskie Młyny. W biszkopcie użyłam…
Ciasto Dakłas to hit internetu ostatnich dni, ja też postanowiłam wypróbować.. co tu dużo mówić, nie zawiodłam się. Spód to mocno czekoladowe ciasto, następnie gruba warstwa kremu wypełnionego dużą ilością orzechów i daktyli połączona z kajmakiem, a wierzch wieńczy chrupka beza. Polecam!
Sezon na rabarbar w pełni, więc nie może zabraknąć wypieku właśnie z nim w roli głównej. Rabarbar pod chmurką to ciasto na kruchym spodzie, połączone z rabarbarem i okryte bezową chmurką. Polecam!
Kostka hiszpańska to z pozoru wydający się bardzo słodki deser, jednak przez warstwę dżemu z czarnej porzeczki słodycz jest mocno wyważona. Masa czekoladowa z bezikami, to rozpływająca się w ustach rozkosz i lekkim chrupnięciem pod zębami. Wierzch ciasta okrywa masa śmietankowa. Warstwy tworzą idealną kompozycję smaków, polecam!