Deser truskawkowy à la tiramisu
Dzisiaj Dzień Dziecka dlatego przychodzę do Was z szybkim pomysłem na deser! Sezon truskawkowy już otwarty, więc to najlepszy moment by korzystać ze świeżych truskawek. Koniecznie spróbujcie takiej wersji tiramisu!
Dzisiaj Dzień Dziecka dlatego przychodzę do Was z szybkim pomysłem na deser! Sezon truskawkowy już otwarty, więc to najlepszy moment by korzystać ze świeżych truskawek. Koniecznie spróbujcie takiej wersji tiramisu!
Ciasto z dzisiejszego przepisu, to przekładaniec, który znalazłam w przepisach od babci. Nie muszę polecać, bo wszystkie „stare” receptury są unikalne i mają wyjątkowy smak. „Jacuś”, bo taka nazwa tego wypieku, pochodzi od batonika, który obecnie nie jest dostępny. Był o smaku czekoladowo-pomarańczowym, który idealnie przełamywał…
Ciasto mleczna kanapka to deser inspirowany popularnym batonikiem od Kinder. Składa się z czekoladowego biszkoptu, masy mlecznej i polewy czekoladowej. Idealnie sprawdzi się na kinderbale czy do niedzielnej kawy. Polecam!
Lubię wracać do starych przepisów. Delikatne ciasto o niecodziennym smaku kremu. Warte wypróbowania, szczególnie dla tych, którzy uwielbiają kokos 🙂
Torty przygotowuję okazjonalnie i mogę śmiało ten przepis polecić każdemu, bo nie jest trudny w przygotowaniu. Smak bardzo delikatny, klasyczny – „taki nie za słodki” 😉 Przepis pochodzi ze strony Małej cukierenki. Polecam!
Cytrynowiec to idealne ciasto na upalne dni. Lekkie i orzeźwiające. Składa się z biszkoptu, mocno cytrynowego kremu lemon curd, dwóch warstw herbatników, masy serowej i śmietanowej. Całość zwieńczona słodkim bezikiem. Przy realizacji tego przepisu miałam okazję wykorzystać produkty marki Polskie Młyny. W biszkopcie użyłam…
Lekkie i puszyste ciasto, które nazwałam Biszkoptowym obłoczkiem. Podstawą tego ciasta jest biszkopt przełożony dżemem porzeczkowym i masą serowo-śmietanową. Wiech wieńczy masa krówkowa z chrupiącymi migdałami. Ciasto jest delikatne, co wcale nie znaczy, że jest mało kaloryczne.
Ciasto o dość dziwnej nazwie, ale w środku kryje niespodziankę w postaci ciepłych lodów. Delikatny, puszysty biszkopt, który pokrywa pianka i wierzch zwieńczony polewą czekoladową. Niezbyt słodkie ciasto, ale lekkie jak chmurka. Polecam!