Deser truskawkowy à la tiramisu
Dzisiaj Dzień Dziecka dlatego przychodzę do Was z szybkim pomysłem na deser! Sezon truskawkowy już otwarty, więc to najlepszy moment by korzystać ze świeżych truskawek. Koniecznie spróbujcie takiej wersji tiramisu!
Dzisiaj Dzień Dziecka dlatego przychodzę do Was z szybkim pomysłem na deser! Sezon truskawkowy już otwarty, więc to najlepszy moment by korzystać ze świeżych truskawek. Koniecznie spróbujcie takiej wersji tiramisu!
Ciasto z dzisiejszego przepisu, to przekładaniec, który znalazłam w przepisach od babci. Nie muszę polecać, bo wszystkie „stare” receptury są unikalne i mają wyjątkowy smak. „Jacuś”, bo taka nazwa tego wypieku, pochodzi od batonika, który obecnie nie jest dostępny. Był o smaku czekoladowo-pomarańczowym, który idealnie przełamywał…
Zastanawiacie się co upiec na Święta Wielkanocne, czym zaskoczyć swoich gości? Przychodzę z propozycją na sernik pistacjowy. Idealnie kremowy i zwarty, pieczony w kąpieli wodnej zawsze smakuje obłędnie! Polecam 🙂
Ciasto mleczna kanapka to deser inspirowany popularnym batonikiem od Kinder. Składa się z czekoladowego biszkoptu, masy mlecznej i polewy czekoladowej. Idealnie sprawdzi się na kinderbale czy do niedzielnej kawy. Polecam!
Tłusty czwartek już niebawem… dlatego mam dla Was przepis, który testowałam już niejednokrotnie i jest niezawodny! Pączki wychodzą idealnie puszyste, a pistacjowy krem wręcz rozpływa się w ustach. Polecam!
Dziś przychodzę z błyskawiczną karpatką z groszkiem ptysiowym. To alternatywa do tradycyjnej bez pieczenia. Jeśli ugotujecie wcześniej budyń czas przygotowania to tylko zmiksowanie masła z budyniem i czas chłodzenia. Zapraszam do przepisu 🙂
Słonecznikowiec to ciasto, które nie wymaga wielkich umiejętności, składa się z maślanego kremu kajmakowego i warstwy śmietanowej. Podstawę stanowią herbatniki, więc czas przygotowania nie przekracza 30 minut! Polecam!
Lubię wracać do starych przepisów. Delikatne ciasto o niecodziennym smaku kremu. Warte wypróbowania, szczególnie dla tych, którzy uwielbiają kokos 🙂