Składniki:
Ciasto kruche
- 320 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g masła
- 4 żółtka
- 1 łyżka śmietany
Masa z rabarbarem
- 500 g rabarbaru
- 2 łyżki mąki ziemniacznej
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 g dżemu brzoskwiniowego
Beza
- 4 białka
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżka maki ziemniacznej
- płatki migdałowe/orzechy na wierzch
Rabarbar pod chmurką
Sezon na rabarbar w pełni, więc nie może zabraknąć wypieku właśnie z nim w roli głównej. Rabarbar pod chmurką to ciasto na kruchym spodzie, połączone z rabarbarem i okryte bezową chmurką. Polecam!
Wykonanie:
Kruche ciasto
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w misie miksera, następnie dodać masło starte na tarce o grubych oczkach. Po chwili dodać żółtka i łyżkę śmietany. W mikserze planetarnym wyrabiałam około 8 min. Ciasto należy schłodzić około 30 minut w lodówce. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić ciastem. Nakłuć widelcem. Kruchy spód wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 15-20 min. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Masa z rabarbarem
Rabarbar obieramy i kroimy na cienkie plasterki, Łączymy z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i łyżką cukru pudru, dokładnie mieszamy. Do całości dodajemy słoik dżemu brzoskwiniowego i przekładamy na przestudzony kruchy spód.
Beza
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana jest gęsta i błyszcząca dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. i delikatnie mieszamy, Piankę bezową wykładamy na owoce i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) na 15 minut na najniższej półce piekarnika. Pot czasie zmniejszamy temperaturę do 70 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Ciasto przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie w lodówce przez około 2h.
źródło: odbiaddlataty
Komentarzy