Składniki:
Zaczyn
- 120 ml mleka
- 40g świeżych drożdżów
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto
- 500g mąki
- 100g masła
- 2 jajka + 1 żółtko
- 70g cukru
Nadzienie
- 60g masła
- 1 łyżka kakao
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 1 starta tabliczka czekolady
Lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
Rollsy drożdżowe
Puszyste, drożdżowe bułeczki o nadzieniu czekoladowo-kakaowym. Polane lukrem w sam raz do porannej kawy. Idealne na rodzinne spotkania. Polecam!
Wykonanie:
Do 120 ml lekko ciepłego mleka dodajemy 40g świeżych drożdży i łyżeczkę cukru. Mieszamy całość tak aby drożdże się rozpuściły i odstawiamy na chwilkę do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy 500g mąki. Dodajemy w kolejności rozczyn z drożdży, letnie roztopione masło 100g, 2 jajka plus 1 żółtko, 70g cukru. Całość zagniatamy dokładnie na gładką masę do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Wyrabiam teraz z misie miksera ok. 7 min. Delikatnie na końcu podsypać mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h.
Po tym czasie wałkujemy ciasto na kształt prostokąta ok 35×45 , smarujemy roztopionym letnim masłem (ok. 60g), posypujemy siteczkiem łyżkę kakao, 5 łyżek cukru trzcinowego, 1 tabliczka startej mlecznej czekolady i zwijamy w roladę wzdłuż krótszego brzegu. Tniemy na ok. 10 sztuk delikatnie nożem z ząbkami, i układamy w blaszce z papierem do pieczenia 35×25. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 20-25 aż podwoja objętość.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 190 stopni Celsjusza ok. 18-20 min.
Szklankę cukru pudru wymieszać z 2 łyżkami gorącej wody.
Komentarzy