Składniki:
Ciasto kruche
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 150 g maragryny
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
Sernik
- 1 kg sera z wiaderka (Piątnica)
- 600 g cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 10-12 jaj
- 300 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto żółte
- 200 g margaryny
- 200 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 6-8 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa ananasowa
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
- 1 puszka ananasów
- 250 g masła
Polewa czekoladowa
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 jajko
- 3/4 kostki margaryny
Sekret mniszki
Sekret mniszki to ciasto autorstwa Siostry Anastazji. Idealne połączenie sernika z ciastem kruchym, przełożone kremem budyniowo-galaretkowym z dodatkiem ananasa. Całość oblana jest polewą czekoladową. Wysokie ciasto, które intryguje swoim wyglądem, chociaż jest pracochłonne – warte czasu i doznań smakowych.
Wykonanie:
Ciasto kruche
Z podanych składników (oprócz kakao) zagniatamy kruche ciasto(ok. 10min w robocie planetarnym). Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy ponownie. Ciasto kakaowe wkładamy do zamrażalnika, a jasne do lodówki.
Sernik
Miękką margarynę miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka, ser wymieszany z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową. Na końcu do masy serowej ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożone ciemne ciasto kruche i delikatnie mieszamy. Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej- wtedy idealnie odchodzi od papieru. Masę serową wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 60 min, do suchego patyczka.
Ciasto żółte
Margarynę miksujemy z cukrem na puch, dodając po 1 żółtku. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni.
Masa ananasowa
Mąki, żółtka i ½ szklanki mleka dokładnie roztrzepujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy masę żółtkową. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Galaretki rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia( ale ma być lekko płynna). Ananasy odsączamy z soku i kroimy w drobną kostkę. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodając ostudzony budyń, następnie tężejącą galaretkę stale miksując. Na końcu dodajemy ananasa i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. * masa szybko tężeje*
Polewa czekoladowa
Cukier, kakao, jajko- zmiksować. Margarynę rozpuścić i gorącą wlewać do masy ciągle ubijając aż się ładnie połączy. Polewać zimne ciasto od razu, albo poczekać aż jeszcze trochę zgęstnieje
Komentarzy