Składniki:
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki cukru
- 5 żółtek (białka zostaw na pianę)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 wiaderko dobrego sera
- 1 szklanka cukru
- 2 całe jajka + 4 żółtka (białka zostaw na pianę)
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy
- 2x cukier waniliowy
Polewa
- 1 całe jajko
- 4-5 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 kostki masła
Sernik lejący
Dziś przychodzę z przepisem na puszysty sernik na kruchym spodzie. Bardzo delikatny, nadaje się na domowe przyjęcia oraz święta.
Polecam!
Wykonanie:
Ciasto
Wszystko posiekać nożem, potem zagnieść ciasto.
Blachę nasmarować i wyłożyć ciastem łącznie z bokami (boki najmniej do połowy).
Masa serowa
Wszystko razem zmiksować w takiej kolejności jak jest zapisane (dokładnie).
Polewa
Ubijać jajko i cukier przez 4-5 min na pulchną masę. Dodać kakao do masy i rozmiksować.
Roztopić 1/2 kostki masła i gorące wlać powoli do masy i jednocześnie ubijając mikserem.
Składanie ciasta
Na wyłożoną ciastem blachę wlać ostrożnie płynną masę serową. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180°C). Piec 45 min.
Wyciągnąć ciasto i ułożyć ubitą pianę z pozostawionych 8-9 białek z 1/2 szklanki cukru. Włożyć do piekarnika.
Piec jeszcze przez 20 min w temp 160-170°C. Po ostygnięciu nałożyć polewę czekoladową.
Smacznego!
Komentarzy