Składniki:
- ok. 80 g okrągłych biszkoptów;
- 500 g serka mascarpone;
- 200 ml śmietanki kremówki;
- 100 g cukru pudru;
- 200 ml mleka;
- 1,5 łyżki żelatyny;
- 200 g jogurtu naturalnego;
- 100 g czekolady mlecznej lub deserowej;
- 400 g malin/truskawek/jagód;
- opcjonalnie 4 łyżki likieru amaretto.
Sernik malinowo – truskawkowy z czekoladą
Lato dopiero Nas wita, ale owoce już w pełni! Po kończącym się sezonie truskawkowym nadchodzi czas na maliny i jagody 🙂 Dlatego też przychodzę do Was z ciastem, którego nie musicie piec, wykorzystacie owoce z ogródka i niewielkim nakładem sił podacie na stół przepyszne ciasto 🙂 Nie jest zbyt słodkie – puszyste, wręcz rozpływa się w ustach! ❤
Wykonanie:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na dnie ułożyć biszkopty. Można je skropić likierem.
Do miski włożyć mascarpone, wlać śmietankę kremówkę i dodać cukier. Ubijać przez ok. 1-2 minuty aż masa zwiększy objętość i napuszy się.
W garnuszku zagotować mleko, odstawić z ognia i dodać żelatynę. Mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie dodać jogurt (stopniowo, po łyżce) cały czas mieszając (po dodaniu jogurtu mieszanka trochę się ostudzi, ale będzie ciągle ciepła).
Lekko ciepłą mieszankę przelać do ubitej masy z mascarpone i zmiksować na małych obrotach miksera.
Dodać drobno posiekaną czekoladę (łyżkę zostawić do dekoracji) oraz owoce (maliny w całości, truskawki pokrojone), zostawiając trochę owoców na dekorację i wymieszać łyżką.
Wyłożyć na biszkopty, udekorować odłożonymi owocami i czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego! 🙂
Komentarzy