Składniki:
Spód
- 160 g herbatników maślanych
- 100 g masła
Masa serowa
- 1 kg twarogu sernikowego
- 220 g cukru
- 250 ml śmietanki 30%
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
Polewa
- 200 gęstej śmietany 18%
- 30 g cukru pudru
Sernik nowojorski
Sernik nowojorski to rewelacyjna propozycja dla Twoich gości. Wilgotna i kremowa konsystencja to zasługa pieczenia w kąpieli wodnej. Sam przepis jest bardzo prosty i polecam wypróbować! Sprawdzi się na każdą okazję!
Wykonanie:
Spód
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Herbatniki rozkrusz na drobną miazgę. Wymieszaj je z roztopionym masłem. Powstały „piasek” wyłóż na spód tortownicy i wyrównaj. Wstaw do piekarnika na 10 minut do uzyskania złocistego koloru. Odstaw do wystudzenia.
Masa serowa
Twaróg przełóż do miski i wymieszaj z cukrem oraz śmietanką. Następnie mąkę ziemniaczaną oraz jajka wymieszaj tylko do połączenia składników i połącz z twarogiem Boki tortownicy posmaruj masłem i przelej masę serową.
Zagotuj 1.5 litra wody i przelej ją do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstaw na najniższy poziom piekarnika. Sernik wstaw do piekarnika ponad poziom z wrzącą wodą. Piecz przez pierwsze 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez kolejne 80 min. Upieczony sernik ostudź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Polewa
Śmietanę wymieszaj z przesianym cukrem pudrem i polej nią sernik. Wstaw na całą noc do lodówki.
Komentarzy