Składniki:
Ciasteczkowy spód
- 200 g ciastek oreo
- 5-6 łyżek miękkiego masła
Masa serowa
- 1 kg sera (z wiaderka)
- 250 g serka mascarpone
- 270 g mleka skondensowanego, słodzonego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 6 białek
- 2 łyżki mąki zieminiaczanej
- 130 g ciastek oreo
Wierzch ciasta
- 600 g śmietany kremówki 36%
- 6-8 ciastek oreo
- 4 truskawki
Sernik oreo z bitą śmietaną
Kremowy sernik z kawałkami chrupiących ciasteczek oreo to idealna propozycja na zbliżające się święta. Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej co sprawia, że jego struktura jest delikatna, a smak niepowtarzalny. Zaskocz swoich gości i wypróbuj właśnie ten przepis!
Wykonanie:
Ciasteczkowy spód
Ciasteczka bez nadzienia miksujemy na piasek i mieszamy z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie masą ciasteczką, wyrównujemy łyżką i wstawiamy do lodówki na ok. 20 min.
Masa serowa
Wszystkie składniki na maskę miksujemy do połączenia składników (ok. 3 minuty). Na koniec dodajemy pokruszone ciastka i przelewamy masę na gotowy, ciasteczkowy spód. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 stopni przez 10 minut, na środkową półkę piekarnika, a na spodzie ustawiamy naczynie z wrzątkiem (ok 500 ml- 1000ml). i pieczemy w kąpieli wodnej przez 70 min. Ostudzony sernik wstawiamy do lodówki.
Wierzch ciasta
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, opcjonalnie dodajemy cukier. Bitą śmietanę przełożyć na wierzch sernika, równomiernie rozprowadzić, udekorować połówkami ciastek i truskawkami.
Komentarzy