Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem.

Składniki:

Spód

  • 300 g ciastek zbożowych lub herbatników
  • 90 g masła, roztopionego

Masa serowa

  • 1 kg twarogu
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 225 g białej czekolady

Solony karmel

  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżka masła
  • duża szczypta soli

Dodatkowo

  • orzeszki ziemne do dekoracji

Sernik z białą czekoladą i słonym karmelem

Dziś mam dla Was przepis na pyszny sernik z białą czekoladą i słonym karmelem, dodatkowo chrupiące orzeszki i mamy niebiańskie połączenie. Polecam!

Wykonanie:

Spód

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i jej boki do 3/4 ich wysokości. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzić. W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 160 º C przez około 80 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Solony karmel

Do małego garnuszka wsypać cukier, dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszać) aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowozłoty.

Ściągnąć z palnika i ostrożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Dodać masło i sól. Wymieszać do połączenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia (sos zgęstnieje, ale powinien pozostać płynny).

Sosem polać schłodzony sernik. Podawać udekorowany solonymi orzeszkami.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *