Składniki:
Spód
- 300 g ciastek zbożowych lub herbatników
- 90 g masła, roztopionego
Masa serowa
- 1 kg twarogu
- 125 ml śmietany kremówki 36%
- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 225 g białej czekolady
Solony karmel
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżka masła
- duża szczypta soli
Dodatkowo
- orzeszki ziemne do dekoracji
Sernik z białą czekoladą i słonym karmelem
Dziś mam dla Was przepis na pyszny sernik z białą czekoladą i słonym karmelem, dodatkowo chrupiące orzeszki i mamy niebiańskie połączenie. Polecam!
Wykonanie:
Spód
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i jej boki do 3/4 ich wysokości. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzić. W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 160 º C przez około 80 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Solony karmel
Do małego garnuszka wsypać cukier, dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszać) aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowozłoty.
Ściągnąć z palnika i ostrożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Dodać masło i sól. Wymieszać do połączenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia (sos zgęstnieje, ale powinien pozostać płynny).
Sosem polać schłodzony sernik. Podawać udekorowany solonymi orzeszkami.
Komentarzy